Protetica dentară este ramura stomatologiei care se ocupă cu reabilitarea funcțională și estetică a dinților pierduți sau afectați dento-parodontal. În funcție de necesitățile pacientului se folosesc metode protetice fixe sau mobilizabile.
Tratamentul endodontic ajută pacientul să își pastreze dintele/tesutul biologic propriu. Cu o mentenanta corespunzătoare, majoritatea dinților cu tratament de canal pot avea o longevitate foarte mare;
Procedura nu implică durere și presupune pastrarea dintelui care altfel ar fi fost extras in urma dezvoltarii complicatiilor osoase.
În cadrul tratamentului de canal se deceleaza camera pulpara si canalele aferente. Acestea se instrumenteaza, aseptizeaza (eliminarea a +90% din patogeni) si ulterior se obtureaza cu un material asemănător cauciucului (ingroparea patogenilor restanti). Dintele este refăcut cu o coroană sau cu o plombă recuperându-și pe deplin funcționalitatea pe arcadă.
Tratamentul endodontic (tratament de canal, obturație de canal, “scoaterea nervului” sau tratamentul rădăcinilor dentare) este o procedură stomatologică ce implica sigilarea si aseptizarea interna a dintelui.
Odata ce un dinte ajunge intr un stadiu ireversibil de a si pierde vascularizatia el isi pierde si capacitatea de aparare, devenind susceptibil colonizarii patogene. Structura interna avasculara a dintelui permite cantonarea microbiana si proliferarea diverselor patologii aferente la nivelul osului alveolar: osteite, parodontite, infectii, etc. Pentru a preveni dezvoltarea acestor complicatii, dintele este curatat si obturat.
Etapele procedurii
- Anestezie
- Izolare (aplicare diga)
- Realizare accesului in dinte + indepartarea tesutului dentar alterat
- Decelare canale dentare + instrumentarea si aseptizarea lor
- Uscarea + obturarea dintelui
- +/- Reabilitarea coronara a dintelui
Tratamentul endodontic augumentat de microscopul dentar este cea mai predictibila si precisa procedură de lucru folosită astăzi, cu scopul salvării dinților de la extracție. Microscopul poate mări imaginea până la de 22 de ori și, cu ajutorul luminii sale foarte puternice, medicul poate observa cele mai mici detalii care nu se pot vedea cu ochiul liber sau lupe. Prin urmare, astăzi, datorită evoluției tehnologice, majoritatea dintilor pot fi salvati.
Dinții pentru care s-a realizat un tratament de canal pot fi păstrați o viață întreagă cu o îngrijire orală adecvată. Dar, în același timp, este posibil ca ei să nu se vindece corespunzător și să devină dureroși, după luni sau chiar ani de la realizarea tratamentului de canal. În cazul în care dinții tratați nu au evoluat corespunzător, există posibilitatea salvării lor cu ajutorul retratamentului endodontic